Тамаринд (Tamarindus indica) е бобово дърво, което дава ядливи плодове и расте в тропическа Африка. Дървото тамаринд ражда кафяви, подобни на шушулки плодове, които съдържат сладка пулпа, която се използва в кухните по целия свят. Подовете на растението могат да понижат нивата на кръвната захар и затова трябва да се използват с повишено внимание, ако сте диабетик. Може да има и слабително действие, ако се консумира в големи количества.
Приготвянето на паста от тамаринд е доста просто, а домашно приготвената паста има допълнителното предимство да се съхранява в продължение на няколко месеца в хладилник в резултат на високото съдържание на киселина. Плодовете на тамаринда се предлагат в две форми: като блокчета плодова пулпа или като цели плодови шушулки.
Подготовка на тамаринд
1. Разделете тамаринда на малки парченца и поставете плодовете в средна топлоустойчива купа. Ако използвате цели шушулки тамаринд, отстранете и изхвърлете външната обвивка и използвайте меките плодове вътре;
2. Изсипете вряща вода върху тамаринда, потопете напълно, покрийте с найлоново фолио и оставете да престои 30 до 45 минути. Първо, разбъркайте от време на време тамаринда с вилица, след което, когато водата изстине, разтрийте плода между пръстите си, за да го отделите от семената. Сместа ще стане гъста и кашеста;
3. Поставете сито с фина мрежа върху средна купа и прекарайте сместа, за да премахнете всички влакнести материали и семена, като натиснете здраво с голяма лъжица, за да изстискате възможно най-много течност и изстържете тамаринда от дъното на цедката в купата;
4. Консистенцията на сместа трябва да е гъста, почти като кетчуп. Прехвърлете пастата от тамаринд в чист буркан. Съхранявайте в хладилник до 2 месеца.
Ако пастата е твърде рядка, сложете я на котлона да къкри на слаб огън, докато се сгъсти.
Коментари