Gotvach.bg»Съвети»Какво да приготвя с тиквички и патладжан?

Какво да приготвя с тиквички и патладжан?

Kristina K.Kristina K.
Новак
14622
Какво да приготвя с тиквички и патладжан?

Тиквичките са с мек и леко сладък вкус. Характерна тяхна особеност е, че стават още по-сладки и ароматни при готвене. Патладжанът също има мек вкус, но може да има известна горчивина, която обаче става нежна и ненатрапчива при готвене.

Тиквичките са малко по-здравословни от патладжана. При консумация на 100 грама тиквички ще получите 16 калории, а когато ядете патладжан в същото количество калориите ще са 24. Тиквичките съдържат също много повече витамин B - 9.5 мг, докато патладжанът може да се похвали само с 6,9 мг.

И двата зеленчука са с ниско съдържание на въглехидрати и съдържат много фибри, които ще ви накарат да се чувствате сити за дълго. Те са богати на витамини и минерали и можете да ги приготвите по много различни начини. Комбинирайки ги в различни ястия с тиквички и патладжани, за да извлечете максимума от вкусовете и хранителните им вещества.

Паста с тиквички и патладжан

Рецептата за това свежо лятно ястие е публикувана за първи път във вестник The Times през 1991 г. от Пиер Франи в една от неговите 60-минутни писателски колонки за гурме кухня. Подобно на много негови ястия, то е едновременно елегантно и лесно за приготвяне.

Загрейте 1 супена лъжица зехтин в тенджера и добавете чесъна. Добавете нарязаните патладжани и тиквички и ги запържете до златисто. Междувременно започнете с приготвянето на бърз сос от консервирани домати, зехтин, чесън и билки (босилек, риган и магданоз) в друга тенджера.

Смесете запечените зеленчуци със соса и оставете да къкри за около 15 минути. Щом зеленчуковата паста е готово, добавете сварена паста, пармезан, сол и черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати