Gotvach.bg»Съвети»Колко мая се слага на домашното сирене?

Колко мая се слага на домашното сирене?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94223854
Колко мая се слага на домашното сирене?

В много страни сирената представляват повече от храна. Производството им е традиция и представянето на сирена от определен регион често се изживява като повод за гордост.

Произведено от краве, овче, козе, биволско мляко или мляко от други бозайници, сиренето се появява за първи път 7000 години преди нашата ера.

Ако в началото сиренето е било основно ястие на планинарите и хората от работническата класа, днес то определено се консумира и от благородници и се предлага на най-светските трапези по света в различни варианти.

Сиренето е първата храна, направена от ръката на човека. И все пак откриването му е било напълно случайно. Според легендата нашите предци са превозвали мляко в кожи, направени от стомаси на бозайници. При контакт със сирище (ензим, естествено присъстващ в стомасите на преживните животни), млякото произвело извара и суроватка.

В днешни времена сирене може да се получи и при смесването на прясно мляко с мая за сирене и сол. Това става, като се затопли млякото в тенджера и се загрее на котлон до 38°С. Температурата се измерва с термометър.

На 1 литър мляко се слагат 10 капки мая за сирене (на шишето обикновено има инструкции за ползване). От 6-7 литра мляко се получава около 1 килограм домашно сирене.

След което тенджерата се увива с кърпа и седи така около три часа. Така подсиреното мляко се поставя в тензух и се отцежда.

Престоява една нощ, като може да се притисне с тежест. На другия ден се премахва тензухът и сиренето се подсолява и се премества в хладилник.

С домашно сирене може да приготвите различни вкусотии като:

- разядки със сирене;

- панирано сирене;

- печено сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати