Киселецът е ароматна билка, известна със своя кисел вкус, напомнящ лимонова кора.
Отличителният вкус на киселеца се дължи на оксаловата киселина, която присъства в много храни, но е особено концентрирана в тази билка. Въпреки че оксаловата киселина може да бъде вредна, когато се консумира в излишък, е напълно безопасно да се яде в по-малки количества.
Въпреки че киселецът трябва да се използва внимателно, за да не се наруши балансът на ястието, той е изключително гъвкава съставка, която може да се използва в сурова или варена форма, за да добави яркост към безброй рецепти с киселец - от тежки месни ястия, до ободряващи чайове.
Като правило всяка рецепта, която изисква лимонов сок, също може да бъде допълнена с включване на киселец.
Заради острия кисел вкус на киселеца е най-добре да се използва, като се комбинира с по-силни съставки, тъй като лесно може да надделее над по-меките. Тази билка се съчетава добре с мазни риби като сьомга, както и с кремообразни сирена, ястия с яйца, дресинги и топинги.
Киселецът се готви обикновено в супи и се включва в ястия с паста, за да добави яркост и киселинност.
Киселецът също е чудесна добавка към смес от пролетни зеленини.
Ето и няколко идеи за киселец:
- супи от киселец
- защо да ядем киселец;
Коментари