Лазанята е дълга, плоска, широка юфка, която се приготвя чрез наслояване в тава за печене, за да се получи нещо като пай с юфка с богат асортимент от съставки.
Те могат да включват месо, сирена и доматен сос. Повечето пазари предлагат кори за лазаня често с различни вкусове, включително на спанак, пълнозърнеста пшеница и обикновена пшеница, а от своя страна, приготвянето на лазанята е доста лесно.
По принцип корите за лазанята са напълно плоски. Най-добрите кори за лазаня са направени от твърда пшеница, които издържат на продължително готвене, остават дъвчащи и еластични дори след варене и печене.
Някои готвачи предпочитат да използват специални кори за лазаня без варене, които се наслояват в тава за лазаня, без да са предварително приготвени. Влагата в лазанята и топлината на фурната приготвят тези кори, по такъв начин, че да са готови заедно с останалата част от лазанята.
Често при сглобяването на лазанята се използва смес, включваща сирене рикота, смесено със зеленчуци.
Има много рецепти за лазаня, използвани по целия свят, тъй като това италианско ястие се е харесало на много нации. Всички тези рецепти включват редуване на слоеве лазаня с различни сосове, сирена и други съставки - ред смес от сирена и зеленчуци, ред лазаня, следва ред смес от сирена и зеленчуци, пак ред лазаня, пак смес от сирена и зеленчуци, като завършваме с ред кори и заливаме накрая с подходящ сос - Бешамел или доматен, а в повечето случаи и двата.
Сместа за лазанята може да съдържа още спанак, патладжан, доматен сос, месо и сирена като моцарела, рикота и пармезан.
Много готвачи разработват свои собствени специалитети за лазаня и това ястие често се появява на големи семейни вечери, тъй като е удобно да се приготви за повече хора.
Сред най-популярните рецепти са:
- лазаня с гъби;
Коментари