Как влияе чесънът на холестерола и кръвното?
How Does Garlic Affect the Cholesterol and Blood Pressure?Kako beli luk utiče na holesterol i pritisak?
gotvach.bg»Съвети»Как влияе чесънът на холестерола и кръвното?

Как влияе чесънът на холестерола и кръвното?

Как влияе чесънът на холестерола и кръвното?

Чесънът е зеленчук, известен предимно със своето широко разпространение в света на кулинарията. Освен вкусовите си качества чесънът има редица ползи за здравето. Най-важната част от зеленчука са луковиците.

Те съдържат етерично масло, сапонини, фитостероли, полизахариди и витамини от групите А и B. С помощта на този ценен състав, чесънът може да действа благоприятно върху различни симптоми.

Как влияе чесънът върху кръвното и холестерола?

Чесънът има свойството да намалява кръвното налягане и дори се приема като ефективен заместител на лекарства за хипертония.

За тази цел е необходима консумацията на 8-10 скилидки от зеленчука. За да подействат, те трябва да бъдат счукани и заляни с вряща кода. След това се приемат под формата на капки преди хранене, около 3 пъти дневно.

За да имате положителен ефект върху кръвното налягане, трябва да продължите с консумацията поне 2-3 дни.

Друго полезно свойство на зеленчука е, че намалява нивата на лошия холестерол, известен като LDL. Освен това успешно увеличава нивата на добрия холестерол HDL.

Според изследвания, ако чесънът се приема под формата на хранителна добавка, то той може да понижи нивата на холестерол до 8 процента.

За целта се препоръчва зеленчукът да бъде консумиран в сурово състояние. Чесънът се приема като естествен заместител на медикаментите за понижаване на холстерола.

А за да усещате всеки ден положителното влияние на консумацията на чесън, хапвайте редовно вкусотии като:

- чеснова супа;

- шкембе чорба с чесън;

- чеснови хлебчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати