Gotvach.bg»Съвети»E226 - характеристика и приложение

E226 - характеристика и приложение

E226 - характеристика и приложение

В почти всичко, което купуваме от магазина, има консерванти, подобрители е Е-та. В този съвет ще поговорим по-специално за Е226.

Характеристика на Е226

Вид хранителна добавка, която е вид бял и кристален прах, който е нестабилен. Този прах прави реакция с кислорода, при която Е226 става калциев сулфат. Ако се сложи в кисела вода, той се превръща в сярна киселина, която се използва като консервант. Този консервант не се разтваря във вода, реагира добре на киселини, както и на други сулфати, също така при тези реакции отделя вода и серен диоксид.

Калциевият сулфат бива добиван по химичен път при преминаването на серен диоксид, след това водна суспензия на калциев карбонат;

Употреба на Е226

Поради факта, че Е226 съдържа в себе си калций, той се използва много често като добавка към консерви от плодове и зеленчуци, за да може да запази по-дълго твърдостта на растителните влакна. Друго място, където се използва този консервант, е при производството на захар - като избелващ фактор. Много често се влага в следните продукти:

- мармалади, конфитюри, желета, сладоледи, сладка, които имат минимално количество захар, сушени плодове и полуфабрикати;

- Е226 се използва също и за да попречи на потъмняването на продукти от натурален произход. Добавя се също при настърган хрян, настъргани картофи и настърган чесън;

- може да се използва също за направата на бира, вино, безалкохолни напитки, плодови сокове, също и при замразяването на някои ракообразни;

Действие върху здравето на Е226

Този консервант не оказва благоприятно влияние върху нашия организъм, особено при хора с астма и алергии, защото води до алергични реакции. Този консервант може сериозно да увреди нашите бъбреци, както и да предизвика проблеми със стомашно-чревният тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен