В почти всичко, което купуваме от магазина, има консерванти, подобрители е Е-та. В този съвет ще поговорим по-специално за Е226.
Характеристика на Е226
Вид хранителна добавка, която е вид бял и кристален прах, който е нестабилен. Този прах прави реакция с кислорода, при която Е226 става калциев сулфат. Ако се сложи в кисела вода, той се превръща в сярна киселина, която се използва като консервант. Този консервант не се разтваря във вода, реагира добре на киселини, както и на други сулфати, също така при тези реакции отделя вода и серен диоксид.
Калциевият сулфат бива добиван по химичен път при преминаването на серен диоксид, след това водна суспензия на калциев карбонат;
Употреба на Е226
Поради факта, че Е226 съдържа в себе си калций, той се използва много често като добавка към консерви от плодове и зеленчуци, за да може да запази по-дълго твърдостта на растителните влакна. Друго място, където се използва този консервант, е при производството на захар - като избелващ фактор. Много често се влага в следните продукти:
- мармалади, конфитюри, желета, сладоледи, сладка, които имат минимално количество захар, сушени плодове и полуфабрикати;
- Е226 се използва също и за да попречи на потъмняването на продукти от натурален произход. Добавя се също при настърган хрян, настъргани картофи и настърган чесън;
- може да се използва също за направата на бира, вино, безалкохолни напитки, плодови сокове, също и при замразяването на някои ракообразни;
Действие върху здравето на Е226
Този консервант не оказва благоприятно влияние върху нашия организъм, особено при хора с астма и алергии, защото води до алергични реакции. Този консервант може сериозно да увреди нашите бъбреци, както и да предизвика проблеми със стомашно-чревният тракт.
Коментари