Gotvach.bg»Съвети»Маргаринът наистина ли се прави от петрол?

Маргаринът наистина ли се прави от петрол?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94231888
Маргаринът наистина ли се прави от петрол?

Маргаринът е заместител на маслото на базата на растително масло, който често се отхвърля категорично от привържениците на натуралните хранителни продукти.

Маргаринът може да има петрол. Съдържа трансмазнини. Трансмазнините са напълно неусвоими за човешкия организъм и заради това не се разграждат от него. Те се натрупват в организма и изхвърлянето им в последствие е много трудно.

Хранителната добавка Е319 - Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)

се получава от петрол. Препоръчва се избягване на употребата ѝ. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 грама се смята за смъртоносно. Съдържа се в маргарина, хидрогенриани мазнини и масла.

Хранителната добавка Е320 - Butylated hydroxy-anisole (BHA) се

получава от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в маргарин, мазнини, масла, дъвки, ядки, полиетиленови опаковки за храни.

Може да предизвика алергични реакции и да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти, подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори. От 1958 година е забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. Макдоналдс (McDonald's) не го използват в продуктите си от 1986 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати