Gotvach.bg»Съвети»Как се пие сироп от черен бъз?

Как се пие сироп от черен бъз?

Как се пие сироп от черен бъз?
Снимка: Sevdalina Irikova

Почти няма човек, който да не е запознат с полезните свойства на черния бъз. В този съвет ще говорим специално за сироп от черен бъз- за неговите ползи, приготвянето му и как да се приема. И така, нека да започваме.

Черният бъз е растение, което се използва в световен мащаб. Той помага на нашето тяло най-вече през зимата. Индианските племена го използват много, за да лекуват различни инфекции. От друга страна, в древен Египет, използвали черният бъз, за да се предпазят от изгаряния. В днешно време това растение се използва най-често за стимулиране на по-добрата работа на нашата имунна система, също така и за предпазване от настинки и грип, както и за тяхното лечение.

Прием и съхранение на сироп от черен бъз

Сиропът от черен бъз се съхранява в хладилник и се приема всеки ден - от 1/2 до 1 ч.л. всеки ден, когато е сезонът на настинките и грипът;

- Препоръчителната доза на сироп от черен бъз е както следва:

- от 1/2 до 1 ч.л. за деца;

- От 1/2 до 1 с.л. за възрастни.

Ако боледувате от настинка или грип, дозата се приема на всеки 2-3 часа.

Домашният сироп от черен бъз издържа до две седмици в хладилник. Можете да си замразите сиропа във формички за лед.

Ползи от черен бъз

- От растението бъз най-често се използват неговите плодове. Те са не само вкусни, но и много помагат за лечението на настинки и грип. Също така плодовете на черен бъз подпомагат здравето на сърцето и помагат в борбата с различни инфекции;

- В черния бъз има много малко калории и изключително много антиоксиданти. В 100 г се съдържат 73 калории, 18.4 грама въглехидрати и само 1 г мазнини. Съдържа също доста фибри, витамин С;

- Черният бъз, както и сиропът от него, оказват много благоприятно влияние върху здравето на сърцето, помага за ефективно лечение на горните дихателни пътища, притежава силни антибактериални свойства;

Рискове и странични ефекти от употребата на сироп от черен бъз

Въпреки факта, че това растение, както и сиропът от него са много полезни за нашето здраве, има и някои рискове от неговата употреба, а именно:

- В кората в неузрелите плодове и в семената има малко количество вещества, наречени лектини, които дразнят стомаха и предизвикват гадене, повръщане и диария, ако се хапне прекалено много от тях;

Вижте как се прави:

- сироп от бял бъз;

- сладко от бъз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати