Един от най-важните съставки, придаващи вкуса на баклавата, е сиропът.
Трябва да коригирате правилно съотношението вода и захар. Също така трябва да изстискате няколко капки лимон в сиропа за баклава, докато ври, за да избегнете накъртващата сладост и захаросване на сиропа.
За да бъде вкусна баклавата, сиропът трябва да бъде залят навреме.
След като баклавата излезе от фурната, изчакайте малко да изстине и налейте горещия сироп върху баклавата. Ако баклавата е топла, налейте студен сироп.
Ако сиропът, залян върху баклавата, е прекалено много, баклавата ще се разкашка.
Ако шербетът пък е малко количество, не се правят никакви допълнения, защото ако добавите, направен по-късно сироп, в баклавата ще се образува захар. Следователно, трябва да коригирате количеството на захарта и водата предварително.
И на последно място, НЕ затваряйте с капак баклавата, след като залеете сиропа. По този начин ще избегнете спарването на баклавата, от парата капките вода ще изтекат вътре и така ще се разкашка или ще стане мека баклава, а не искаме да се получи този ефект.
Следователно спазваме правилото: студена баклава- топъл сироп или топла баклава - студен сироп - това е истината!
Вижте също как да си направите класическата коледна баклава и тази неустоима саралия.
Коментари