Gotvach.bg»Съвети»Какво е жива бира?

Какво е жива бира?

Какво е жива бира?

Ако сте любители на бирата и искате да разберете що е то жива бира - то този съвет е за вас. В следващите редове ще видите какво представлява живата бира.

Живата бира се приготвя както обикновената, но с тази разлика, че на живата бира й е "спестено" механичното пречистване, тоест тя не е филтрирана. Също така живата бира не минава през процес на пастьоризиране.

Дрождите, които са причината за ферментацията на бирата, както и за други процеси, са живи, и именно оттам идва наименованието на тази бира.

Живата бира, за разлика от обикновената има малък срок на годност, затова трябва да бъде изпита в рамките на 24 часа след нейната направа. Ако се съхранява на тъмно място, под налягане и с ниска температура /най-вече в кегове за бира/, това помага да се удължи срокът на годност до 72 часа.

Съществуват специално предназначени съдове за съхранението на този вид бира, които позволяват да се поддържа температура, подходяща за съхранение на живата бира, а тя е от 0 до 5 градуса.

Това позволява на процесите, които помагат за ферментирането на бирата да се задържат достатъчно дълго, за да може бирата да издържи няколко месеца.

На цвят живата бира е мътна, защото в нея има наличие на механични примеси. Тези примеси са много фини, не се виждат и са частици от зърна на ечемик или жито, както и листа от хмел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати