Всички сме виждали италианското сирене моцарела. Дали обаче знаем какъв е начинът на производство и от какво мляко се прави?
Ако не знаете, то в този съвет ще разберете.
Моцарелата предствалява италиански млечен продукт, който е от типа pasta filata. Произходът на моцарелата е Южна Италия, а се произвежда от векове в Централна Италия.
В наши дни това сирене се прави в цяла Италия, както и в някои други страни. Най-често за производството на моцарела се използват биволско или краве мляко.
Годишно от моцарелата се изнасят над 100 000 тона, което я нарежда сред трите най-ценни италиански сирена след Грана Падано и Пармиджано Реджано.
Не е ясно какъв точно е произходът на това прясно сирене. Историята му обаче е много дълга. Докато не са се появили железниците, моцарелата е била произвеждана в малки количества, защото е трябвало да се консумира съвсем прясна.
Също така се е консумирала само в местата, където е била направена. Едно от първите свидетелства за произхода на моцарелата е написано от Плиний Стари, който в своята книга Естествена история, споменава сирене на име Кампо Чедичио.
Ако имате парче Моцарела в хладилника, не го чакайте да отлежи, а бързо си спретнете:
Коментари