Всички знаем, че при варенето на сладко накрая се добавя лимонена киселина. Така сме го чели в рецептите или го знаем от нашите майки и баби. Но запитвали ли сте се защо е така?
Защо се слага лимонена киселина в сладкото
Лимонената киселина е достъпен и евтин консервант, благодарение на който сладкото ще се съхранява по-дълго, без да губи вкусовите си качества. Така то няма да се захароса и също няма да бомбира и да се развали. При варене на сладко лимонената киселина трябва да се добави в края. В противен случай просто става наистина натрапчиво кисело.
Виж колко лимонтузу се слага на сладко
Лимонената киселина в сладкото наистина може да се замени с лимон - половин лимон на 1 кг плодове/захар или 2 г лимонена киселина. Не е необходимо да добавяте лимонена киселина към сладкото, но понякога сладкото се оказва по-вкусно с нея. Тя придава определен вкус и кисела нотка, което е особено важно за сладко от тези плодове, в които самият вкус е слабо изразен или нямат никаква киселинност и са прекалено сладки.
Например сладкото от череши - без лимонена киселина, се оказва просто сладко на вкус, като захарен сироп.
От друга страна лимонената киселина е синтетичен продукт и не придава на сладкото лимонова специфика като мирис и особен вкус на лимон, които могат да потиснат основния продукт.
Като цяло, лимонената киселина е възможност да поправите вкуса и да увеличите трайността на сладката без много усилия и това не е лоша идея.
Най-добре лимонената киселина си подхожда в сладко от ягоди или сладко от праскови например.
Вижте колко време се вари сладко и защо се маха пяната от сладкото.
Коментари