Месенето, оформянето и печенето на питки е истинско предизвикателство, но си струва всички усилия, защото няма нищо по удовлетворяващо за един готвач от това да види как трудът и усилията му са оценени.
Разбира се, много забързани домакини нямат възможност да отделят много време да оформяне на тестото и обикновено просто го оставят да втаса и го пекат до готовност. Но е далеч по-приятно, когато положат допълнителни усилия и оформят красиво тестото за питка.
Един от начините за оформяне на тесто е да си оплетем питка. За целта ви трябва стандартно тесто за питка. Втасалтото тесто се разделя на 6 равни части, като от всяка от тях се оформят рула с дължина около 40 см.
Три от рулата се поставят едно до друго вертикално на разстояние 1-2 см. Отгоре се поставят другите три рула, но в хоризонтална позиция, така че двете групи рула да са перпендикулярни едни на други.
След това от рулата се заплита като решетка, като всяко руло преминава последователно под и над трите рула, перпендикулярни на него. Целта е да получите решетка, която наподобява дъното на кошница.
След заплитането в средата остават четири свободни краища, от които се сплитат плитки, които леко се притискат в краищата, за да не се разплетат. Всяка от плитките внимателно се подвива навътре и се подпъхва под централната решетъчна част на питката.
Така оформената питка се покрива с навлажнена кърпа и се оставя за около 30 минути на топло, докато втаса и с пече до готовност. Проверява се дали е изпечена с помощта на клечка за зъби или дървен шиш. Същата техника може да се използва и при оформянето на козунак.
Коментари