Имамбаялдъ (imam bayildi) е едно наистина невероятно вкусно ястие, част от традиционната турска кухня. Въпреки че имамбаялдъ е част от типичната Балканска кухня, ние свързваме това зеленчуково ястие с патладжани именно с кухнята на съседите ни.
Легендата разказва, че името на самото ястие имамбаялдъ, което в превод от турски означава припадналия имам, идва още от дълбока древност. Според преданието съпругата на един имам му приготвила вкусно ястие с патладжани, пълнени с лук, домати и чесън. Поднесла му ястието студено, сготвено в зехтин и той толкова го харесал, че буквално припаднал от възторг.
Друга легенда свързва имамбаялдъ с друг припаднал имам, която изгубил съзнание не заради вкуса на ястието, а защото зехтинът свършил и съпругата му нямала с какво да приготви любимото му ястие.
Независимо дали в някоя от легендите се съдържа зрънце истина или не, имамбаялдъ и изключително вкусно ястие, в което гарантирано ще се влюбите, веднъж опитали го.
Според класическата рецепта за имамбаялдъ в патладжана трябва да се направят разрези и в тях да се напълнят задушените до омекване моркови, лук и домати. Но у нас предпочитаме патладжаните да са срязани на две по дължина (като лодки) и да са напълнени с традиционната зеленчукова плънка и запечени със зехтин.
На нашия сайт може да откриете изпитани рецепти за приготвянето на имамбаялдъ със заливка, имамбаялдъ в гювеч и дори имамбаялдъ с кайма, както и да предложите ваша рецепта за имамбаялдъ.
Коментари