Неслучайно в нашия език съществува поговорката – Ако ще е боб, да е пържен! Пърженият боб е едно от най-вкусните традиционни български ястия и мнозина от нас с умиление си спомнят за богатия му вкус и аромат. Днес все по-малко домакини приготвят пържен боб, навярно завладени от новата вълна за здравословно хранене без пържене и т.н.
Ако вие сте от онези чревоугодници, които не се притесняват да похапват пържено, то навярно пърженият боб е чест гост на трапезата ви. Бързаме да уточним, че приготвянето на боб със запръжка и пържен боб са две съвсем отделни ястия, а не едно и също, както мнозина си мислят.
За приготвянето на пържен боб ви трябва хубав, дълбок и дебелосттенен тиган. След сваряването на боба, дори лекото му преваряване в три води, той се отцежда от бульона. Няколко черпака от бульон се запазват.
В тигана се запържват до омекване малко ситно няразан лук, моркови и червена пиперка. По желание може да се добави и стрита суха пиперка. Когато омекнат, се добавят пасирани домати, максимално отцедени от соса. Щом цялата излишна вода от доматите се изпари, с решетъчна лъжица се добавя и малко по малко бобът.
Той се пържи със зеленчуците, като от време на време се притиска леко, за да пусне вода и нишесте. Запържването продължава докато ястието остане само на мазнина, след което се овкусява с дожджен и ронена чубрица и се поднася.
Коментари