Използването на сушените манатарки в готвенето е доста просто.
Само има някои нюанси, които е по-добре да знаете.
Гъбите не се измиват преди сушене и ако сте купили сушени гъби на пазара, бъдете подготвени за факта, че са почистени мръсни.
Ето защо преди готвене не забравяйте да ги почистите.
Накисването на сушените манатарки също е задължително. Може да е в студена вода, а може и в мляко. Ще омекоти вкуса на гъбите.
По-добре е водата да се отцеди след накисване на гъбите. Тогава те няма да горчат, а вкусът ще се окаже по-спокоен.
Освен това е по-удобно да измиете гъбите след накисване. След това всички песъчинки и прашинки, изсъхнали по гъбите, се отстраняват лесно.
Ако имате нужда от гъбения бульона, той е много добър дори на втората вода, а на първата може да има неприятен послевкус.
След накисване не забравяйте да нарежете манатарките, тъй като ги сушат на големи парчета.
Отстранете пяната от бульона по същия начин, както при варенето на пресни гъби.
Сушените манатарки могат напълно заменят пресните. Само броят им трябва да се намали 6-8 пъти. Ако е написано - 300 пресни, вземете не повече от 50 г сушени гъби.
Ако нямате време да накиснете гъбите, тогава можете да ги кипнете и да ги варите 10-15 минути. След това изцедете водата, изплакнете манатарките и гответе по-нататък вашата супа с манатарки или ризото с манатарки.
Вижте още как се готвят сушени манатарки.
Коментари