Един от най-обичаните аромати на лятото не е този на море, нито на плажно олио, нито дори на шопска салата, а на пържена риба. Пържената цаца и пържените попчета са обичани от всички класически рецепти за пържена риба, които можете да си приготвите и вкъщи.
За приготвянето на пържени попчета на първо място ви трябват пресни попчета, царевично брашно (1 кафена чаша), обикновено брашно (2-3 с.л.) червен пипер, сушен девисил, сушен копър, чесън за овкусяване и олио.
Ако нямате късмета да си купите почистени попчета, ще трябва да ги изчистите сами. Прави се надлъжен разрез през корема и внимателно се отстраняват вътрешностите, като главата не се реже. Рибките се почистват старателно с течаща вода, след което перките и опашките им се подрязват с ножица за пиле и риба.
Всяка риба се овалва с смес, приготвена от двата вида брашно и подправките, потупва се леко, за да се отстрани излишното количество брашно и се пържи в силно сгорещено олио до готовност (около 5-6 минути).
Добре е изпържените попчета да се оставят за няколко минути върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Могат да се поднесат със свежа зелена салата, задушени картофи или друга предпочитана гарнитура. На нашия сайт ще откриете рецепта за пържени попчета с чеснов сос и бадеми.
Коментари