Все повече домакини се оплакват, че имат проблеми със съхранение на сирене, закупено от магазина. Всъщност всички ние сме се сблъсквали с този проблем. Ако оставим закупеното сирене в найлонов плик или в пластмасов съд само в рамките на няколко дни то пожълтява и се вмирисва.
От друга страна ако просто изплакнат сиренето със студена вода и го оставят в съд с обикновена вода, то само в рамките на няколко дни сиренето буквално се разпада на съставните си части.
Единственият начин да запазите вкусовите качества на сиренето за по-дълго време е да го съхранявате в подсолена вода. За целта трябва да си приготвите солен разтвор с определена плътност.
За по-продължително запазване на сирене, трябва да предвидите 60-70 г сол на килограм сирене, които се разтварят напълно във вода или пастьоризиран цвик.
Ако все пак ви се стори, че разтворът е прекалено солен, може да намалите количеството сол, но трябва да имате предвид, че по този начин ще съкратите и времето за запазване на сиренето. Така винаги ще имате подръка сирене, с което да приготвите пълнени чушки с яйца и сирене или невероятно вкусните панирани хапки сирене.
Коментари