Gotvach.bg»Съвети»Защо да ядем повече дюли?

Защо да ядем повече дюли?

MarianeMariane
Джедай
254955
Защо да ядем повече дюли?
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

Полезните свойства на дюлите са познати на човечеството от дълбока древност. Смята се, че още бащата на медицината Хипократ е препоръчвал този плод като лек за стомашно-чревния тракт. Понеже в дюлята има високо съдържание на танини, обикновено в народната медицина тя се използва под формата на сиропи и желета.

Дюлите са богати на фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор и мед. Дори в семената им има редица биологично активни вещества, които действат благоприятно върху организма.

Дюлите не се препоръчват при запек и плеврит, но компотът от дюли и варените дюли са изключително полезни за хора, които страдат от стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Печени или варени дюли са чудесно средство против повръщане, а сокът от узрели дюли е природен атисептик. Особено препоръчителен е той при хора, които страдат от заболявания на дихателните пътища.

Благодарение на полезните микро и макроелементи, съдържащи се в дюлите, сиропът или чаят от дюли са полезни при борба с цистит, както и при изразена астма.

Болните от астма могат да приемат отвара от семки на дюля за подобряване на състоянието си. Семките от дюля задължително се варят цели и не се смилат, защото съдържат отровното вещество амигдалин.

Прочети също как се съхраняват дюлите и научи как да си изсушиш дюли, и да си направиш сок от дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен