Пъстървата е определяна от мнозина за царица на речните риби. Тя е първата изкуствено развъждана риба в света, като интересът към нея се дължи на нейното изключително вкусно и крехко месо.
Месото на пъстървата е богато на протеини, има съвсем малко количество рибна мазнина и съдържа големи дози омега-3 мастни киселини. Хайверът на пъстървата е изключително богат на витамин A.
Пъстървата няма нужда от дълга кулинарна обработка, а що се отнася до мариноване – пъстървата се маринова, както се мариноват и останалите речни риби. Първо рибата се почиства добре, след което се нарязва на котлети или се обезкостява е се поръсва обилно с морска сол.
Рибата стои със солта около 12 часа, след което се изплаква добре и се залива със смес от оцет и вода в съотношение 2:1. След едно денонощие рибата се нарежда в буркани, поръсва с бахар, дафинов лист и девисил, залива се с препържено олио (но не горещо) и се съхранява в хладилник.
Може да мариновате пъстърва със смес от бяло вино (250 мл), вода (250 мл), бял оцет (2 ч.ч.), лук (2 глави), олио (1/2 ч.ч.), сол (5 с.л.), захар (3 с.л.) и подправки (черен пипер, бахар, девисил, дафинов лист).
Продуктите за маринатата се смеснат и кипват. След 5 минути се добавя и нарязаната риба, която трябва да поври не повече от 5 минути. След това съдът се сваля от котлона и се оставя да се охлади поне за 2 часа. Рибата и маринатата се разпределят в буркани е се съхраняват в хладилник или се стерилизират за 5-10 минути.
Коментари