Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържат репичките

Какво съдържат репичките

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884
Какво съдържат репичките

Репичките са кореноплодни зеленчуци. По форма могат да бъдат от къси и кръгли, до дълги и тесни. Предполага се, че репичките са родом от Югоизточна или Централна Азия.

Репичките съдържат антиоксиданти като катехин, пирогалол, ванилова киселина и други фенолни съединения. Те също имат много витамин С, който действа като антиоксидант, за да предпази клетките от увреждане.

Някои потенциални ползи за здравето на репичките включват, че консумацията им спомага за по-нисък риск от диабет, по-добра чернодробна функция и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Репичките са с много ниско съдържание на въглехидрати. Те също така имат малко калории и нисък гликемичен индекс. Богати са на няколко витамини и минерали като калций, витамин С, рибофлавин, ниацин, тиамин, витамин B6, фолат, калий, желязо, манган.

Хранителни вещества на порция репички

Следните данни са предоставени от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). За 1 чаша (116 грама) нарязани сурови репички:

- Калории: 19;

- Мазнини: 0.1 g;

- Натрий: 45 mg;

- Въглехидрати: 4 g;

- Фибри: 2 g;

- Захар: 2.2 g;

- Протеин: 0,8 g;

- Витамин С: 20 mg.

Как да ядем репички

Можете да консумирате репичките по различни начини:

- задушени в зехтин, като обикновена гарнитура;

- добавени с други зеленчуци в салата;

- включени в супи, яхнии или гювечи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати