Gotvach.bg»Съвети»Как да изберем пресен шаран?

Как да изберем пресен шаран?

Как да изберем пресен шаран?
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Шаранът има ценно място на всяка българска трапеза. Освен изключителните ползи от консумацията на риба, шаранът е и традиционно ястие на един от любимите родни празници Никулден.

Затова изборът на пресен шаран е ключов процес от приготвяне на вкусна трапеза. Избирането на свеж шаран е важно за качеството на вашата храна, както и за успеха на приготвените рецепти с рибата.

Ето няколко съвета как можете да изберете пресен шаран:

Визуална оценка на рибата

Погледнете очите на шарана - те трябва да бъдат ясни, бистри и блестящи. Кожата му следва да бъде влажна, без сухи или изсъхнали части. Цветът на кожата обикновено е светло сиво-сребристо или сиво-кафяво.

Текстура на шарана

Друг съвет при избора на пресен шаран е неговата текстура. Докоснете рибата, за да проверите твърдостта ѝ. Свежият шаран трябва да бъде твърд и еластичен, без да оставя следи при натискане.

Дишане на рибата

Ако купите шаран, който все още е цял, проверете устата му - трябва да има ярко червени или розови механизми за дишане, което е показател за свежест.

Миризма на шарана

Насочете вниманието си към миризмата. Пресният шаран трябва да има лек, морски аромат. Ако усещате силни, необичайни или неприятни миризми, може да е по-стар.

Люспи на шарана

Обърнете внимание на люспите на рибата - те трябва да бъдат плътно прилепнали към тялото и да имат блестящ външен вид. Гланцът на кожата също е индикатор за свежест. Свежият шаран има блестяща кожа, по която можете да го разпознаете.

Вижте още чистене на шаран стъпка по стъпка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен