Gotvach.bg»Съвети»Как да изберем пресен шаран?

Как да изберем пресен шаран?

Как да изберем пресен шаран?

Шаранът има ценно място на всяка българска трапеза. Освен изключителните ползи от консумацията на риба, шаранът е и традиционно ястие на един от любимите родни празници Никулден.

Затова изборът на пресен шаран е ключов процес от приготвяне на вкусна трапеза. Избирането на свеж шаран е важно за качеството на вашата храна, както и за успеха на приготвените рецепти с рибата.

Ето няколко съвета как можете да изберете пресен шаран:

Визуална оценка на рибата

Погледнете очите на шарана - те трябва да бъдат ясни, бистри и блестящи. Кожата му следва да бъде влажна, без сухи или изсъхнали части. Цветът на кожата обикновено е светло сиво-сребристо или сиво-кафяво.

Текстура на шарана

Друг съвет при избора на пресен шаран е неговата текстура. Докоснете рибата, за да проверите твърдостта ѝ. Свежият шаран трябва да бъде твърд и еластичен, без да оставя следи при натискане.

Дишане на рибата

Ако купите шаран, който все още е цял, проверете устата му - трябва да има ярко червени или розови механизми за дишане, което е показател за свежест.

Миризма на шарана

Насочете вниманието си към миризмата. Пресният шаран трябва да има лек, морски аромат. Ако усещате силни, необичайни или неприятни миризми, може да е по-стар.

Люспи на шарана

Обърнете внимание на люспите на рибата - те трябва да бъдат плътно прилепнали към тялото и да имат блестящ външен вид. Гланцът на кожата също е индикатор за свежест. Свежият шаран има блестяща кожа, по която можете да го разпознаете.

Вижте още чистене на шаран стъпка по стъпка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати