Gotvach.bg»Съвети»Как се чисти пъстърва?

Как се чисти пъстърва?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се чисти пъстърва?

Когато става дума за пъстърва, трябва да имаме предвид, че под това наименование се крият няколко вида риби, обединени в семейство Пъстървови. По магазините у нас могат да се намерят балканска пъстърва, дъгова пъстърва, сивена, хибридите между тях, както и охридска пъстърва и дори сьомгова пъстърва.

Пъстървите са изключително вкусни риби, с деликатно месо, което обуславя и широкото им кулинарно приложение. Но преди да приготвите печена пъстърва на фурна, пъстърва на скара или чорба от пъстърва, трябва да почистите рибата.

Въпреки че пъстървите имат доста фини и малки люспи и много хора избират да не ги чистят, ние ви препоръчваме да ги премахнете. Първата стъпка от чистенето на пъстърва е да хванете здраво главата на рибата и с нож остържете люспите, като го движите от опашката към главата.

След като остържете люспите, изплакнете рибата обилно с вода. С помощта на къс, но остър нож направете разрез в корема на пъстървата от опашката до хрилете, като внимавате да разпорите само кожата, без да засегнете вътрешностите.

След това отстранете внимателно всички черва и др. вътрешности и промийте добре под течаща вода. Не забравяйте да премахнете тъмната линия, която се простира по протежение на гръбнака, защото в противен случай рискувате сготвената пъстърва да горчи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен