Когато става дума за пъстърва, трябва да имаме предвид, че под това наименование се крият няколко вида риби, обединени в семейство Пъстървови. По магазините у нас могат да се намерят балканска пъстърва, дъгова пъстърва, сивена, хибридите между тях, както и охридска пъстърва и дори сьомгова пъстърва.
Пъстървите са изключително вкусни риби, с деликатно месо, което обуславя и широкото им кулинарно приложение. Но преди да приготвите печена пъстърва на фурна, пъстърва на скара или чорба от пъстърва, трябва да почистите рибата.
Въпреки че пъстървите имат доста фини и малки люспи и много хора избират да не ги чистят, ние ви препоръчваме да ги премахнете. Първата стъпка от чистенето на пъстърва е да хванете здраво главата на рибата и с нож остържете люспите, като го движите от опашката към главата.
След като остържете люспите, изплакнете рибата обилно с вода. С помощта на къс, но остър нож направете разрез в корема на пъстървата от опашката до хрилете, като внимавате да разпорите само кожата, без да засегнете вътрешностите.
След това отстранете внимателно всички черва и др. вътрешности и промийте добре под течаща вода. Не забравяйте да премахнете тъмната линия, която се простира по протежение на гръбнака, защото в противен случай рискувате сготвената пъстърва да горчи.
Коментари