Брискетът представлява говеждо или телешко парче месо от долната част на гърдите на животните.
За приготвянето на брискета е нужно много търпение и време.
Апетитните гърди се пекат, задушават се или се опушват няколко часа на ниска температура, като месото става крехко и меко.
Маринатата ще превърне брискета в истински шедьовър.
Продукти за брискет
• соев сос - 1 ч.ч.
• кетчуп - 1 ч.ч.
• кафява захар - 1/2 ч.ч.
• ябълков оцет - 1/4 ч.ч.
• лъжици зехтин - 2 с.л.
• горчица - 2 с.л.
• чесън на прах - 1 с.л.
• лук на прах - 1 с.л.
• червен пипер - 1 ч.л.
• черен пипер - 1 ч.л.
Начин на приготвяне на брискет
Смесете всичките продукти в голяма купа. Можете да добавите любимите си подправки.
Измитото и подсушено месо поставете в голям съд, добавете маринатата, затворете го с капак или го покрийте с фолио и поставете в хладилника за една нощ или поне за 6 часа.
След това извадете месото от съда за марината и го поставете върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 130-140°С.
Приготвянето на бриксета отнема много време - от 4 до 10 часа. Докато готвите, проверявайте температурата на месото.
Температурата вътре в месото трябва да достигне 80-85 °C.
Когато брискетът е готов, извадете го и го оставете за 10-15 минути.
След това нарежете месото на тънки филийки и сервирайте с пресни или печени зеленчуци.
Коментари