Gotvach.bg»Съвети»С какво се пие магнезий, за да се усвои лесно

С какво се пие магнезий, за да се усвои лесно

С какво се пие магнезий, за да се усвои лесно

Магнезият е един от най-важните минерали за човешкия организъм, участващ в над 300 биохимични процеса.

Той е жизненоважен за правилното функциониране на нервната система, мускулите и сърдечно-съдовата система. Въпреки това невинаги е лесно да осигурим оптимално усвояване на магнезия от храната или добавките.

Има няколко ключови фактора, които влияят на усвояването му, и познаването на тези фактори може да помогне за по-ефективното използване на магнезия от организма.

С какво се пие магнезий за по-лесно усвояване?

Витамин D като катализатор

Един от най-важните помощници в усвояването на магнезия е витамин D. Този витамин спомага за абсорбцията на магнезий от стомашно-чревния тракт и подпомага натрупването му в костите и мускулите. Без достатъчни нива на витамин D, магнезият може да се абсорбира слабо, дори и ако приемаме достатъчно количество от минерала. Храните, богати на витамин D, като мазна риба (сьомга, скумрия), яйца и млечни продукти, могат да се комбинират с магнезий за по-добро усвояване. Слънчевата светлина също е основен източник на витамин D, така че редовното излагане на слънце подпомага този процес.

Витамин B6 за оптимална абсорбция на магнезий

Друг важен фактор, който подпомага усвояването на магнезия, е витамин B6. Този витамин спомага за транспорта на магнезий в клетките, където той е необходим за изпълнение на важни метаболитни процеси. Хранителни продукти като банани, авокадо, пиле и риба са добри източници на витамин B6 и могат да се комбинират с магнезий за максимален ефект. Освен това, витамин B6 спомага за по-ефективното използване на магнезия от организма и за по-бързото му пренасяне до местата, където е необходим.

Хранителни източници и минерални добавки

За да се осигури по-добро усвояване на магнезия, е важно да се избират подходящи хранителни източници и да се комбинират с правилните добавки. Храните, богати на магнезий, като зеленолистни зеленчуци (спанак, кейл), ядки (бадеми, орехи) и семена (тиквени, ленени), са отлични източници на този минерал. Тези храни съдържат и други полезни вещества, които подпомагат усвояването на магнезия.

Когато става въпрос за магнезиеви добавки, трябва да се избират лесни за усвояване форми като магнезиев цитрат или магнезиев глицинат, които са по-лесни за храносмилателната система в сравнение с магнезиев оксид.

Вижте още важно за магнезия и храненето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен