Gotvach.bg»Съвети»Коя захар е подходяща за ракия?

Коя захар е подходяща за ракия?

ЕлинкаЕлинка
Новак
2
Коя захар е подходяща за ракия?

За приготвянето на ракия най-често се използва обикновена кристална захар (бяла захар).

Тя е леснодостъпна, разтваря се бързо във вода и ферментира добре под действието на маята или естествените дрожди.

Ето някои насоки при избора на захар:

1. Кристална захар – стандартен избор, използва се за подсилване на захарността на плодовете, ако те не са достатъчно сладки;

2. Захарна тръстика или тръстикова захар– може да се използва, но е по-скъпа и дава по-различен вкус;

3. Мед – ако искате по-специфичен аромат, може да добавите малки количества, но това е по-скъпо и може да усложни ферментацията;

4. Гроздова захар (глюкоза) – подходяща е за подобряване на естествения аромат на гроздовата ракия, но е по-малко разпространена.

Важно е да се използва чиста захар без примеси, за да не се компрометира ферментацията или крайния вкус на ракията. Също така балансът на захарта и водата трябва да се поддържа правилно, за да се избегнат проблеми с ферментацията.

Обикновено се цели 20–24 % захарност на кашата преди ферментация.

Вижте също и колко захар да сложим в ракията, както и как да разредим ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен