Банофи пай се смята за класически десерт в британската кухня. Този десерт е създаден за първи път през 1972 г. от готвача и ресторантьора Тревър Бейкър в ресторант "The Hungry Monk" в Суиндон, Англия.
Легендата гласи, че той е създал десерта като експеримент, използвайки налични съставки и създавайки нещо ново и вкусно.
Класическият Банофи пай се състои от четири основни слоя:
- основата е от натрошени бисквити, комбинирани с разтопено масло;
- карамелизираният слой е създаден чрез варене на кондензирано мляко, което се превръща в карамел (този слой е основен за вкуса на десерта);
- бананите се подреждат върху карамела, като добавят сладост и свежест;
- разбитата сметана се добавя като кремообразен горен слой, който балансира сладостта и тежестта на останалите съставки.
Това е десерт с чудесно съчетание от сладкия карамел, плодовия вкус на бананите и кремообразната текстура на сметаната, което го прави изключително вкусен и популярен пай Банофи.
Има няколко варианта на традиционния Банофи пай, които предлагат различни вкусове и текстури, като се променят основните съставки или се добавят нови елементи.
Вижте още вкусни предложения за бананов пай. А знаете ли защо е добре да ядете банани редовно.
Коментари