Пицата безспорно е едно от най-великите кулинарни постижения. Неустоимата комбинация между меко тесто, с хрупкава коричка, което може да се гарнира според вкуса на всеки, е любима храна на милиони хора по света.
Но независимо дали харесвате традиционната пица Маргарита, с домати, босилек и моцарела, или предпочитате нещо по-екзотично - като пица с ананас и аншоа, не може да се броите за истински почитател на пицата, ако не сте опитвали затворена пица.
Затворената пица или т.нар. калцоне, представлява пица, която буквално е сгъната на две и пълнежът ѝ не се намира отгоре, а по средата. Това, разбира се, я прави поне два пъти по-вкусна от обикновените пици по наше мнение.
Но как се прави затворена пица се питат начинаещите готвачи. Рецептата за калцоне е доста лесна.
След разточване на тестото до желаната дебелина, препоръчваме да е една идея по-тънко от стандартната, то се гарнира по желание.
Плънката обаче се слага само на половината пица, като около 2 см от ръба се оставят непокрити. Те се намазват с вода, след което негарнираната част похлупва гарнираната, краищата се запечатват с вилица и калцонето се пече.
Когато стама дума за приготвяне на затворена пица, е препоръчително да се приготвят няколко малки пици калцоне, вместо една голяма, защото така запичането става много по-равномерно и резултатът е доста по-вкусен.
Коментари