Как да отворим компот?

Как да отворим компот?

Ако и вие сте от онези традиционалисти, които всяко лято затваряте компоти с любимите си плодове, то най-вероятно килерът ви е пълен с тях. Компотите са любими не само за пиене, но с тяхна помощ приготвяме и редица вкусни сладкиши, пуншове и др.

Един от големите проблеми пред домакините е как да отворят буркан с компот, което, оказва се, е съвсем нелека задача. Но ние сме насреща с лесни и изпитани съвети как да отворим компот лесно като … е, почти като детска игра.

На първо място има значение дали бурканът, който ще отваряте е с капачка с винт или е от по-старите модели с гумена лента, които задължително се пастьоризират.

За отваряне на бурканите без винт е най-препоръчително да се използват специални отварачки, които се продават в магазините за битови стоки. Има и варианти за отваряне с помощта на лъжица или тъпата страна на ножа, но те крият доста висок риск от битови травми.

При тях тъпата страна на ножа се пъха перпендикулярно в жлеба, образуван от ръба на буркана и края на капачката и се движи нагоре-надолу, като със всяко движение ножът се придвижва леко напред.

Много по-лесно се отварят бурканите с винтова капачка, дори и да са силно натегнати. За тяхното лесно отваряне е добре първо да се опитате да ги развакумирате, като ударите с горната част на буркана няколко пъти лекичко върху твърда повърхност.

Може да го развакумирате и с помощта на нож, с който леко само да отделите капачката от ръба на буркана. Щом веднъж чуете заветното пук, след това лесно може да отвъртите капачката.

Ако въпреки това бурканът не иска да се отвори, сложете на ръцете си гумени или латексови ръкавици, които ще ви осигурят много по-добър захват и ще ви помогнат да отворите буркана с лекота.

В случай, че не ви се намират латексови ръкавици, може да ползвате леко навлажнена хавлиена кърпа, с която да покриете капачката и след това да я завъртите.

Заложете на научния подход и потопете капачката на буркана за минута под течаща топла вода и след това със сигурност по-лесно ще го отворите.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати