Сомът е една от най-големите сладководни риби, познати на човек. Неговото удължено тяло може да достигне забележителни размери, като са забелязвани екземпляри с дължина почти 5 метра и тегло от над 250 килограма. Освен, че е много голям, сомът е и доста вкусен. Това ще потвърдят всички, които са опитали Варен сом с орехов сос, пържен сом или сом на скара.
Любителите на кулинарните изкушения често и с удоволствие хапват различни видове хайвер, в това число и хайвер от сом, затова те резонно се питат ядлив ли е черният дроб на сома.
Еднозначен отговор на този въпрос трудно може да се яде. Дали е ядлив черният дроб на сома е малко спорно. От една страна черният дроб на сома не е отровен и правилно обработен даже е много вкусен. Но, и тук отваряме една голяма скоба, дробът е един от органите, който спомага за очистването на организма от токсини, в т.ч. и при рибите. Това ще рече, че в черния дроб на сомовете са се филтрирали някои от най-токсичните субстанции от басейните, които обитават.
И така, да се върнем на въпроса за ядливостта на черния дроб на сома - той действително е ядловив, но се препоръчва да хапвате само черен дроб от по-младите екземпляри, защото се приема, че в него не са натрупани толкова токсини. Колкото и да изглежда апетитен черният дроб на сомовете над 60 см, е препоръчително да го избягвате, защото може да бъде потенциално токсичен за вас.
Коментари