На всеки от нас му се е случвало да отиде на гости и там домакинята да го почерпи с парче вкусен Кекс Зебра. Уж кекс като кекс, а толкова красив и ефектен, че неминуемо сме се питали как точно се прави кекс Зебра и трудно ли е.
Всъщност кекс Зебра се прави сравнително лесно, като най-важното е да усвоите правилното разпределение на кексовото тесто, така че да се получи този великолепен ефект - шарки на зебра, откъдето идва и името му.
За приготвянето на кекс Зебра на първо място трябва да забъркате стандартната смес за кекс. Ние ви предлагаме тя да е от съставена от 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 1 пак. ванилия и малко какао на прах.
След смесването на продуктите, без какаото, и разбиването им до еднородна смес, полученото кексово тесто трябва да се раздели на две равни части. Към едната от тях се добавя какаото и се разбива отново, така че да се получи еднообразна кафява смес.
И тук вече идва най-важната част при приготвянето на кекс зебра - поставянето на пластовете. Това става по следния начин - взимате по 1 лъжичка от бялата смес и я поставяте в центъра на формата за печене. После гребвате 1 лъжица от кафявата смес и я слагате отгоре, в центъра на първата.
Процесът продължава до изчерпването на кексовата смес, като постепенно се получава напластяване и зеброва шарка. След това кексът внимателно се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до суха клечка.
Опитай непременно и другите ни рецепти за кекс зебра или този мраморен кекс.
Научи също защо понякога кексът е глетав и как се пече кекс в домашни условия.
Коментари