Редица сосове в Българската кухня се приготвят с помощта на препечено брашно, но за съжаление в рецептата никъде не е упоменато как точно се препича брашното.
Много начинаещи кулинари са изправени пред същия проблем - как се препича брашното и откъде да намерят рецепта за това.
Всъщност, препичането на брашно е доста лесен процес, с който всеки ще може да се справи, важно е само да не се разсейва, защото дори и минималното разсейване ще е напълно достатъчно да унищожи всичко.
Има няколко различни начина за припичане на брашно в зависимост от това дали искате да приготвите малко, колкото за сгъстяване на сос, или искате да приготвите по-голямо количество препечено брашно, което да използвате при нужда.
Класическият начин за препичане на брашно е на сух тиган с незалепващо покритие и по-дебело дъно. Този метод е подходящ, ако искате да приготвите по-малко количество брашно, с което да приготвите например някоя каша или др.
При препичането на брашно на тиган се слагат само 2-3 лъжици от него и се препичат до златисто при непрекъснато бъркане. Не бива да допускате брашното да прегори, защото това ще придаде горчив вкус на ястията, които ще готвите с него.
Лесно е да се препече брашно във фурната в тава. Този метод се използва, за да се препече по-голямо количество брашно наведнъж. Препеченото брашно след това може да се съхранява в херметически затворен буркан.
Желаното количество брашно се изсипва в подходяща тава на пласт 5-6 см и се пече в учереа фурна до порозовяване, като от време на време се разбърква. Прибира се в буркани задължително след пълното му охлаждане.
Най-бързо и лесто става препичането на брашно в микровълнова фурна. 4-5 лъжици брашно се слагат в плоска чиния, подравняват се и се пекат 2 минути на 800 W.
Чинията се вади и брашното се разбърква от краищата към центъра, след което отново се пече 2 минути. При нужда процедурата може да се повтори още веднъж, но трябва да внимавате да не прегори.
Коментари