Как да уври бобът по-бързо?

Как да уври бобът по-бързо?

Бобената чорба е сред любимите ястия на българина, но всеки готвач ще ви каже, че лесно като фасули или фасулска работа съвсем не означава, че е лесно или бързо да приготвиш вкусен боб.

Един от проблемите, с които се сблъскват обикновено домакините, е че бобът има нужда от по-дълга термична обработка. Затова е и напълно резонно, че всички се питат как да уври бобът по-бързо.

Разбира се, един от най-лесните, изпитани и сигурни начини за бързо увиране на боба е той да се накисне от предната вечер в студена вода. Тя се изхвърля, налива се нова и тогава процесът на увиране дори в обикновена тенджера е доста съкратен.

Но какво да направим ако сме взели пакет боб от магазина и нямаме време да го чакаме да се накисне.

Един от вариантите е използването на тенджера под налягане, която значително съкращава процеса на готвене не само при боб.

По различни причини обаче в много домакинства този полезен уред липсва, затова можем да се възползваме от някои изпитани хитринки за по-бързо увиране на боба, които сме научили от нашите баби.

Добре е при първото завиране на боба да добавите съм водата 1 ч.л. сода за хляб. Оставете боба да покъкри поне 15 минути, след което отцедете водата и добавете малко олио.

Разбъркайте добре, за да сте сигурни, че олиото е стигнало до всяко зърно.

Налейте студена вода в съотношение 4:1 спрямо боба, добавете и 50 мл ракия и кипнете. Оставете да къкри на слаб огън и до 45-50 минути трябва да имате напълно уврял боб.

В никакъв случай не добавяйте сол или домати преди бобът да е уврял, защото те значително ще увеличат времето за варене.

И на последно място, но не по важност- времето за увиране на боба зависи най-вече от неговия сорт и качество. Некачественият и стар боб може и никога да не уври като хората, колкото и време да го държите на огъня.

Затова, ако и вие като нас обичате вкусна Боб яхния или се облизвате само при мисълта на Бобена чорба, грабвайте престилките и бегом в кухнята, че готвене ни чака.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати