Тиквата е изключително полезна и вкусна. Тя е нискокалорична, същевременно е богата на витамини и минерали, което я прави предпочитана храна от всички, които искат да регулират телесното си тегло и обмяната на веществата си. В тиквата се съдържат големи количества калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт, както и на витамин A и витамини от B групата.
И въпреки че кората на тиквата осигурява дълъг живот на плода, то идва момент, в който трябва да намерим и други начини за съхранението ѝ. Тогава си задаваме въпроса, дали можем да замразим тиква във фризер.
Можем да съхраняваме замразим тиква във фризер за срок от 12 месеца. Тиквата може да се замрази както сурова, така и бланширана или направо под формата на пюре от тиква.
Най-лесно и бързо става замразяването на сурова тиква. Достатъчно е да я почистите от кората и да я нарежете на средно големи парчета. В този вид тя може да престои около 6 месеца във фризера, но ако я бланширате, ще може да я съхранявате цяла година.
Трябва да пуснете парчетата измита и нарязана тиква във вряла вода за 3-4 минути, да ги изчакате да се охладят и да ги замразите.
По желание може да настържете суровата тиква и да я съхранявате във фризер, докато стане време за приготвяне на любимия вкусен тиквеник или баница с тиква и мед за Бъдни вечер. Пюрираната тиква може да замразите във формички за лед, от които да вадите при нужда. Още изпитани съвети рецепти за тиква ще намерите на нашата страница.
Коментари