Трудно може да се каже кой и кога е приготвил за първи път локум. Съществуват различи легенди затова кой е изобретил локума и къде за първи път е опитан. Със сигурност обаче може да се каже, че локумът е създаден някъде в нашите географски ширини, затова е и толкова типичен представител в Българската, Румънската, Турската и други Балкански кухни.
Често може да чуете да определят локума като истински кулинарен шедьовър, което не е случайно. Освен сладкарско изделие с отлични вкусови качества, локумът е и желано допълнение в други вкусотии - като Баница с локум, кекс с локум и др.
Мнозина начинаещи готвачи се питат от какво се прави локумът и ние сме тук, за да им отговорим. Според традиционната рецепта локумът се прави от нишесте, захар, подсладена вода.
Разбира се, може да откриете десетки рецепти за локум, в които да откриете допълнителни съставки, като розова вода, различни видове ядки, подправки,царевично брашно и др.
Рецепти за приготвяне на локум може да откриете на нашата страница. Най-четената и приготвяна рецепта за локум е тази за обикновен локум, за която ще ви трябват 750 г захар, 1 и 1/2 л вода, 150 г нишесте и сок от 1/2 лимон.
Продуктите се смесват много добре, кипват се и са варят около 15-20 минути на тих огън. След това получената смес се изсипва в подходяща тава и се оставя да се охлади и втвърди. Изстиналият локум се реже на парчета и се овалва в пудра захар или натрошени ядки по желание.
Друга традиционно рецепта за локум е с царевично брашно вместо с нишесте. При него се взимат брашно - 5 с.л. Царевично, вода - 1/2 ч.ч. студена + 1/2 ч.ч. гореща вода, захар - 2 ч.ч., сок - 1/2 ч.ч. портокалов, розова вода - 1 ч.л., може и лимонов сок, ядки - 2 ч.ч. по избор, пудра захар за овалване.
Приготвяне на локума става по аналогичен начин. Брашното се разтваря в студена вода, а топлата вода, захарта и портокаловият сок се слагат да кипнат. Постепенно към тях се прибавя и размитото брашно, сместа се разбърква и се оставя да кипне.
Вари се 15 минути на тих огън, като често се разбърква. След сваляне от котлона се добавят розовата вода, лимоновият сок и ядките. Разбърква се и се оставя да се охлади. После се нарязва на парчета, които се овалват в пудра захар.
Коментари