Gotvach.bg»Съвети»Как се приготвя осолен свински бут?

Как се приготвя осолен свински бут?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се приготвя осолен свински бут?

Тънките мезета изискват не само майсторлък при приготвянето им, но и много мерак, както и прилагане на точната рецепта. Тук няма да намерите рецепта за Прошуто Крудо, защото за неговото приготвяне се изискват и определени климатични условия, които у нас липсват.

Любителите на осолен свински бут могат да избират между няколко рецепти за приготвянето му. Ако предпочитате свински бут без кост, неговото приготвяне е доста по-лесно и узряването му отнема доста по-малко време.

За приготвянето на осолен свински бут без кост ви трябва хубаво парче пресен свински бут, морска сол, подходящ съд и подправки - горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер, розмарин, както и малко вино.

Месото се измива, подсушава, поставя в подходящ съд и се покрива плътно със сол. Правилото за престояване в сол е - за всеки 1 кг месо - 24 часа престой.

Всеки ден трябва да се отстранява събралата се кръв, ако има такава и да се слога по още малко сол, ако има нужда.

След осоляването месото се измива, оставя се да се отцеди и се подсушава. Намазва се с каша, приготвена от подправките и се закачва да се суши на сухо и проветриво място поне за 30-40 дни.

Вторият начин за приготвяне на осолен свински бут е подходящ за цял свински бут със сол.

Бутът отново се измива, подсушава и се покрива със сол, като отново се спазва правилото - за всеки 1 кг тегло бутът трябва да престои за 24 часа в сол.

След осоляването бутът се измива, подсушава и намазва с каша от горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и вино. Окачва се на сухо студено и проветриво място.

Тънкостта тук е, че първите 2-3 дни се сваля и запича в предварително загрята на 220 градуса фурна, като по този начин се симулира естественото опушване в селска пушилня за опушване на месо над дъбови стърготини.

Месото е готово за консумация след 50-60 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати