Защо горчат бадемите?
gotvach.bg»Съвети»Защо горчат бадемите?

Защо горчат бадемите?

Защо горчат бадемите?

Бадемите са едни от първите култивирани храни. Те са и предпочитани от мнозина заради характерния им плътен, леко сладък вкус и неповторим аромат. Именно заради тези им качествата бадемите намират и широко приложение в кулинарията.

Но при консумация на бадеми може да попаднете на някоя горчива ядка и тогава резонно възниква въпросът Защо горчат бадемите.

Основната причина да горчат бадемите се дължи на отровното вещество циановодород, което се съдържа в тях. Цианид има както в горчивите некултивирани бадеми, така и в култивирания сладък бадем, но в ного по-малки количества.

При топлинна обработка отровата се унищожава и затова печените бадеми имат приятен сладък вкус. Ако усетите каквато и да е горчивина, това е ясен знак, че трябва да изплюете ядката и да не консумирате повече бадеми, защото горчивина подсказва за наличие на токсични вещества.

Диетолозите са категорични, че прекомерната употреба на бадеми или преяждането с тях може да нанесе вреди на здравето, предизвиквайки токсична или алергична реакция, дори натравяне.

Горчиви бадеми са преди всичко неузрелите бадеми, като тяхната консумация е абсолютно противопоказна. В процеса на производство на бадемово мляко или бадемово масло отровата се извлича и няма никакъв риск за крайните потребители.

Дори и малки количества от клетъчната отрова циановодород могат да доведат до тежко натравяне с фатален край. Това се дължи на големия афинитет, който тази отрова има към желязото.

Веднъж попаднал в организма циановодородът е свързва с хемоглобина и желязосъдържощите ензими, блокирайки по този начин протичането на окислителните процеси в клетките.

Разбира се, подобни случаи са твърде невероятни и нищо не бива да застане между вас и парче от неустоимата Шоколадово-бадемова торта.

Пак подчертаваме, че горчивината е типична за суровите бадеми, които не бива да се ядат, но може да хапнете с удоволствие печени бадеми, а на вас оставаме да си изберете сами питието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати