Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо бадемите и черешите са най-добри приятели в кулинарията

Защо бадемите и черешите са най-добри приятели в кулинарията

Защо бадемите и черешите са най-добри приятелив кулинарията

Бадемите са едни от най-любимите видове ядки, а черешите – пък едни от най-предпочитаните и вкусни плодове. Съчетанието между двете всъщност се оказва изключително подходящо и същевременно полезно, което стои в основата на редица успешни рецепти.

Черешите и бадемите образуват една от най-подходящите хранителни комбинации. Това не е никак случайно, тъй като двете храни предполагат два противоположни вкуса, които се балансират и създават оригинални ястия.

Също така бадемите и черешите са изключително полезни храни, които имат обаче още по-значителни ползи при своето комбиниране в една рецепта. Това е така, защото хранителният им състав се допълва перфектно, като ги прави идеални за бърза следобедна закуска например.

На първо място, те съчетават своите вкусови качества, които са сладко и солено. По този начин комбинацията от двата продукта играе чудесна роля в кулинарията.

Ето защо бадемите и черешите са като най-добри приятели в кухнята и за какви рецепти най-често се комбинират.

Защо да ядете заедно бадеми и череши

Бадеми и череши

Специалисти по хранене споделят, че консумирането на бадеми и сушени череши на едно хранене помага за намаляване на риска от различни заболявания като например сърдечно-съдови проблеми и диабет.

Друго предимство на тази комбинация е съставът на двата продукта. Бадемите съдържат въглехидрати като фибри, захари, нишесте, захароза и др. В състава им влизат всякакъв вид мазнини, аминокиселини, разнообразие от витамини стероли и минерали като желязо, калий, калций, магнезий, мед, селен, цинк и натрий.

Черешите също притежават полезен състав – въглехидрати; минерали като калий, калций, желязо, цинк, фосфор, магнезий и др.; витамини и аминокиселини.

Хранителният състав на двата продукта значително се допълва при комбинация. Бадемите са по-богати на аминокиселини и на минерали от черешите, но пък плодовете превъзхождат ядките по разнообразие от витамини.

Най-често срещаните рецепти с комбинация между двата продукта са плодови десерти – кексове, торти с череши, сладкиши с череши, скоунс, черешови пайове и др.

Ето и примерна рецепта, с която да си приготвите страхотен сладкиш с незаменимата комбинация от бадеми и череши:

Защо бадемите и черешите са най-добри приятели в кулинарията

Необходими са ви:

- 3 яйца; 1 ч.ч. захар, 100 мл олио, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 400 г череши, бадеми и пудра захар.

В купа смествате яйцата и яйцата до получаване на пухкава смес. При тънка струя добавяте последователно олиото и киселото мляко със содата. След това пресявате брашното и го добавяте към сместа. В нея добавяте и плодовете заедно с бадемите. Накрая загрявате фурната на около 160 °C и слагате сместа в тава за печене. След около 30 минути вече имате готов разкошен десерт, който няма да ви остави безразлични.

Задължителни вижте нашите вдъхновяващи предложения за:

- Брауни с череши и бадеми;

- Клафути с череши и бадеми;

- Сладкиш с череши и бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest