Как се прави млякото на прах?

Как се прави млякото на прах?

Млякото на прах, познато като сухо мляко, се използва много често като заместител на обикновеното мляко. То се разтваря в хладка вода соред указанията на етикета, след което може да се използва във всяка една рецепта, в която има мляко. Как обаче се прави млякото на прах?

То се получава от пастьоризирано мляко, което се сгъстява във вакуум, което води до намаляване на обема му с около 4 пъти. След това получената смес се изсушава в специални пулверизационни сушилни. Млякото на прах бива три вида – обезмаслено, полумаслено (15% масленост) и пълномаслено (25% масленост). В сухото мляко има влага до 4%. Херметично опакованото сухо мляко има трайност до 8 месеца, докато нехерметично опакованото е годно до три 3 месеца.

Според редица специалисти по хранителна и биологична стойност сухото мляко не се различава от прясното мляко, като количеството на белтъчините в сухото достига до 32%. Това обаче са официалните начини за получаване на млякото на прах, като само и единствено производителите могат да кажат по какъв начин го получават и влагат ли и други субстанции, които не са толкова полезни за здравето.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати