Домашна майонеза може да се направи със зехтин или с олио. За по-интерес вкус можете да прибавите и горчица. Основните съставки на домашната майонеза са жълтъци, лимонов сок, зехтин, сол и захар.
Ако приготвяте домашната майонеза със зехтин и с горчица можете да добавите и черен пипер на вкус. Освен лимонов сок, бихте могли да използвате лимонтузу, винен или ябълков оцет.
Млечна домашна майонеза можете да приготвите и от прясно мляко, зехтин, горчица (по желание), лимонов сок, сол и захар.
За да бъде майонезата гъста и вкусна, продуктите извадете предварително и оставете на стайна температура поне за 1 час. Тъй като олиото придава горчив вкус на майонезата, зехтинът е много по-подходящ за приготвянето на домашна майонеза.
За да направите домашна майонеза със зехтин, трябва да следвате тези указания.
Първо, пригответе продуктите и миксер. Отделете жълтъците от белтъците и ги сложете в дълбок съд с не много широко дъно. Прибавете солта и захарта, както и лимоновият сок. Започнете да разбирате с миксера на висока скорост, докато бъркате много бавно прибавяйте зехтина на тънка струя.
Ако избързате със зехтина и го налеете прекалено бързо, той ще се отдели от сместа. Целта е зехтинът да се слее с останалите продукти и да се получи гладка, хомогенна смес. Когато се сгъсти, можете да изключите миксера.
Показател, че майонезата е готова е това, че сместа започва да залепва по бъркалките на миксера.
Домашна майонеза с мляко
За да приготвите млечна домашна майонеза технологията не е много по-различна. Първо разбийте прясното мляко и зехтина, а след сгъстяване добавете и лимоновият сок, захарта и солта и разбийте още няколко секунди. Можете да прибавите и горчица и отново да разбиете, за да се получи хомогенна смес.
Готовата майонеза се изсипва в чист, сух, стъклен буркан и се затваря плътно. Майонезата можете да съхранявате в хладилника няколко дни. Домашно приготвената майонеза не трайна, както купешката.
Коментари