Свикнали сме да слагаме магданоз на почти всяко ядене, както и задължително на салатите. Немалко хора знаят, че той има много полезни свойства наред с безпорните си кулинарни качества и това е една от причините да включват в менюто си магданоз.
Магданозът може да се използва не само в кухнята, но и като билка за лечение на много болести.
Магданозът има подчертани диуретични свойства. Той спомага за изхвърляне на излишните течности от организма. Затова е и предпочитан от хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания или имат високо кръвно налягане.
Магданозът съдържа редица витамини, като витамин С, фосфор, калий, цинк, витамин В1, витамин В2, Витамин К, желязо, фолиева киселина и други.
Хората, страдащи от високо кръвно налягане, пият какви ли не лекарства. Хубаво е да знаете, че магданозът помага да се свали кръвното. Това е едно лесно достъпно и евтино средство за борба с високото кръвно налягане.
Също така магданозът съдържа много големи количества калий. Това допълнително подпомага понижаването на кръвното налягане.
При хипертония се препоръчва да се прави и консумира чай от магданоз. Този чай помага за нормализиране на кръвното налягане. При приемането на чай от магданоз се подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.
Магданозът има още много благоприятни ефекти върху организма, за които дори не подозираме. Препоръчва се честата употреба на магданоза.
Коментари