Приготвя се смес за блат за торта по избор, според тортата, която сте решили да приготвяте. Независимо дали сте решили да приготвите лесна орехова торта или шоколадова торта, блатовете за торта се пекат по един и същ начин.
Първо, приготвяте сместа за блата за тортата спрямо рецептата, която ще ползвате, след това разпределяте сместа в купички на равни части, според броя блатове, които ще са ви необходими.
Взема се форма за печене, на дъното на която се слага хартия за печене и по желание може да се намаже с масло. Сместа от една от купичките се изсипва във формата, като се заглажда с шпатула или обратното на лъжица, за да стане равномерно.
Пече се в предварително загрята на 160 до 180 градуса фурна на долен и горен реотан. Така блатът за торта се изпича равномерно и отвътре и отвън. Пече се до готовност, като времето за печене зависи от дебелината на блата.
Ако смятате, че блатът е твърде дебел и може да изгори по време на печене, а отвътре да остане суров, може да покриете формата с алуминиево фолио, което в последствие да махнете.
Може да се проверява периодично с клечка за зъби, доколко се е изпекъл блатът, като се бодва клечката, завърта се и когато извадите клечката, по нея трябва да не остава нищо.
Когато е готов блатът, се вади внимателно от формата и се изравнява с нож. Готовият блат се оставя да изстине и се съхранява в кутия с капак, докато се изпекат останалите блатове по същия начин.
Коментари