Сушените домати не са особено популярни у нас, защото българските домакини от десетилетия всъщност приготвят консервирани домати, а не ги изсушават. Изключение правят няколко населени места в Пловдивско, където е прието доматите да се изсушават, наред с влагането им в домашна лютеница.
Все повече домакини обаче се престрашават или сами да си изсушат домати, или да вземат готови изсушени домати от магазина. Това не е случайно – те са изключително вкусни и ароматни, а наред с това съдържат високи дози витамин C, витамин E и витамин К.
Резонно възниква въпросът как може да се консумират сушените домати. Има два варианта – да се нарежат на ситно и да се използват като ароматна подправка към месни ястия, вегетариански ястия и др. или да се накиснат предварително и след това да се добавят към гозбите.
Сушените домати чудесно се съчетава с паста и рецептата за лазаня със сушени домати спокойно може да бъде добавена в графа кулинарна класика. Техният аромат превръща апетитно свинско със сушени домати в истински празник за сетивата.
Коментари