Gotvach.bg»Съвети»Рибата разрешена ли е при подагра и коя?

Рибата разрешена ли е при подагра и коя?

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
884
Рибата разрешена ли е при подагра и коя?

Правилното и здравословно хранене е тема,на която все повече хора обръщат внимание, тъй като от това в голяма степен зависи да се чувстваме добре и да сме здрави.Но когато страдаме от някакво заболяване и това може да облекчи нашето състояние, здравословното хранене и правилната диета са още по-важни. В пълна сила това важи за хората, болни от подагра.

Страдащите от подагра трябва да избягват храни с високо съдържание на пурини - природни съставки,при разграждането на които се получава пикочна киселина. Когато в кръвта ви има прекалено висока концентрация на пикочна киселина, тя може да се натрупа в ставите, причинявайки подуване, възпаление и болка, характерни за подагра.

Тази болест в повечето случаи е напълно лечима, като голямо значение за това освен лекарствата има и правилното хранене. На първо място трябва да се ограничи приема на храни, които съдържат пурини. Тук ще се спрем по-специално на рибата.

Риби, които трябва да избягвате, ако сте болни от подагра

Болните от подагра трябва да избягват морски дарове, като скариди, аншуа, херинга, миди,риба тон, омари, пъстърва, които съдържат полезни микроелементи, но също така повишават пикочната киселина.

Храни, съдържащи 150 до 825 милиграма пуринови съединения на всеки 100 грама, се считат за продукти с високо съдържание на пурини и трябва да се избягват. Консервираните варианти на тези храни също не се допускат при подагра. Консервираните сардини имат 480 милиграма пурини на 100 грама, а консервираната херинга има 378 милиграма.

Риби,които могат да се ядат от болните от подагра

Рибите, които съдържат умерено количество пуринови съединения, с 50 до 150 милиграма пурини на всеки 100 грама, са сьомга, сом, тилапия, писия, бяла риба и много други.

Хората, които спазват диета за подагра, могат да включват тези риби в диетата си, но само в умерено количество. Също така,рибата трябва да е приготвена с малко мазнина и да е изпечена или сварена.

Съвети за подготовка на рибата

Винаги яжте рибата си свежа. Избягвайте силни подправки или рибни сосове с високо съдържание на захар.

Важно е човек, страдащ от подагра, да приема колкото може по-малко храни с високо съдържание на мазнини. Излишната мазнина може да стимулира бъбреците ви да задържат пикочната киселина, което ще влоши вашето състояние.

Вместо хляб и пържена риба, опитайте на скара или печена. За да запазите ниския прием на натрий, подправете рибата с билки, подправки или прясно изцеден лимонов сок, вместо сол или висококалиеви смеси за подправка.

В заключение, често чувате здравни експерти или диетолози, които казват, че трябва да ядете риба не повече от два пъти седмично. Това обаче не е вярно. Рибата е по-здравословна от говеждото, агнешкото и свинското.

Ако искате риба, можете да ядете всеки ден, но се уверете, че това е единственото месо, което ядете този ден, тъй като страдащите от подагра не трябва да ядат повече от 170-180 грама месо на ден, за да избегнат по-високи нива на пикочната киселина в кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен