Пържените картофи заемат главно място сред любимите ни ястия, не само заради вкуса им, но и заради лекотата, с която се подготвят.
Много от опитните кулинари твърдят, че невероятният вкус на картофите, както и тяхната хрупкавост, зависят от начина им на нарязване.
Ето няколко начина за нарязване на картофите за пържене:
Картофи, нарязани на кубчета
Този начин се използва най-често при салати и картофени супи и е идеален също за задушаване.
Картофи на ленти
Това е най-предпочитаните начин от домакините и готвачите. Този начин е идеален за пържене, тъй като се пекат равномерно, изглеждат естетически красиви.
Картофите се режат на ленти и непосредствено преди пържене трябва да се измият много старателно, за да падне от нишестето им. За този начин на приготвяне е препоръчително те да се пуснат в съд със слънчогледово олио, чието количество е толкова, колкото да ги залее. Една от особеностите е картофите да се пуснат в загрято олио, тъй като така няма да поемат излишна мазнина.
Картофи, нарязани на кръгчета
Този метод е много по-малко използван. Той също е изключително прост и се използва както при пържене, така и при печене.
Картофите се нарязват на кръгчета, измиват се и се пържат на тиган. По ваше желание те могат да се пуснат в много олио или по-малко, като при втория случай трябва да се внимава при обръщането на картофите, за да не се развали първоначалната им форма.
Съветът, който трябва да запомните е, че при пържене в много олио, картофите трябва да започнат да се бъркат след като хванат коричка и общия брой на разбъркване да не надвишава 4-5 пъти. В противен случай се разкашкват и раздробяват.
Ако имате вече нарязани картофи, непременно опитайте да си приготвите някоя от тези рецепти с картофи:
- картофи соте;
Коментари