Всички варива от семейство бобови са изключително подходящи за консумация от диабетици. Те се характеризират е висока хранителна стойност и нисък гликемичен индекс. Богати са на витамини минерали и аминокиселини.
Най-характерно за бобовите растения е високото ниво на растителни протеини. Всяка диета, която включва нисък прием на животински протеини, може да бъде балансирана с увеличаване приема на бобови растения.
Това изключително богато семейство включва различни сортове боб, леща, соя, бакла, нахут, грах и лупина. Разнообразието от форми, вкусове и консистенции ви позволява да включвате тези продукти в менюто си по най-разнообразни начини, като хранителна добавка (протеин от лупина), снаксове (печена леблебия или бакла), разядки (хумус или пюре от грах), супи, основни, гарнитури и дори десерти (пробвайте традиционните руски рецепти за Бобена торта).
Гликемичните индекси на бобовите растения се движат между 15 и 40, което ги прави подходящи за хора с диабет и инсулинова резистентност.
Комбинацията между кафяв ориз и зрял фасул ще даде на организма ви всички незаменими аминокиселини, затова и хората, занимаващи се със силови спортове, често я похапват.
Изберете любимите си рецепти и експериментирайте смело!
Коментари