Кашкавалът е продукт от групата на твърдите сирена. В него има повече мазнини, сухо вещество и белтъчини в сравнение със саламуреното сирене. Приготвя се от чисто прясно мляко, което се загрява.
Има много домашни рецепти за приготвянето на домашен кашкавал. Една от тях: 5 литра прясно краве мляко /или овче/, 4 с.л. сол, 1 пакет лимонтузу.
Загрява се млякото, добавя се сол да се разтопи и точно преди за заври, сипваме лимонтузу. Разбърква се непрекъснато, докато заври и се пресече. Прецежда се с тензух, отгоре тежест - да се отцеди добре.
Оформя се пита, изважда се от тензуха и съхне 1-2 дни, за да се получи коричка. Този процес се нарича подсирване, така се приготвя и сирене, само че при кашкавала се добавя калциев двухлорид, за по-голяма плътност. На 100 кг мляко се добавя 15 грама.
Зреенето става за 40-50 дни при 12-14 градуса в проветриво помещение.
Идва време да се съхрани. Най добре се съхранява кашкавал в хладилник. Някой предпочитит да го завият със стреч фолио, но имайте предвид че ако остане дълго така завито, може да развие мухъл, бактерии и плесен.
Кашкавалът е белтъчна храна, а това е благоприятно за микроорганизми. Най-добре да се нареже на по малки парчета и всяко да се завие отделно.Това се прави за по голямо удобство.
Друг начин на съхранение на кашкавал е с вакуумиране. Ако имате машинка, парчета кашкавал се вакуумират и оставят в хладилника.Този начин гарантира малко по дълъг период на трайност, но не всеки има този уред.
Употребата на кашкавал и сирене носи здраве и дълголетие.
Коментари