Всеки има любима рецепта за пандишпаново руло.
Пригответе си 4 яйца, 1 в.ч. захар и 1 в.ч. брашно с ванилия. Ако искате шоколадово руло, просто махне 2 с.л. от брашното и добавяте 2 с.л. какао.
С тази рецепта може да се приготви не само руло, но и пандишпанов блат за торта. Най-важно е добре да се разбият яйцата със захарта, да увеличат обема си двойно. Най-лесно това става с миксер - за 5 минути и е готово.
Тавата, в която ще се пече рулото, се покрива с хартия за печене, така е по-лесно и пести голямо чистене след това. Размерът може да е 33 на 38 см. След като се разбият продуктите, сипваме кексовата смес и заравняваме с лъжица.
Печем в загрята фурна 180 градуса до леко розово. Проверява се с клечка, като се бодва и трябва да излезе чиста. За 10-12 минути е готово и се изважда.
За навиване на пандишпаново руло може да стане по два начина. Първо се приготвя суха памучна кърпа. Върху нея се поставя парче хартия за печене, която се поръсва с 2-3 супени лъжици кристална захар, но може и директно върху кърпата.
Може да се навие и само с кърпа, която е намокрена и добре отцедена.
Изпеченият блат се обръща отгоре, хартията, с която се пече, се сваля и навиваме на руло. Оставя се така за кратко - около 15 минути стигат. После блатът се развива, намазва се с плънка по избор. Пандишпановото руло може да се намаже с мармалад, течен шоколад, крем, сладко и каквото си искате.
После отново се навива на руло и оставяме да стегне в хладилника.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия или декорация по избор и фантазия - зависи от повода, за които е приготвено.
Рулото е лесен десерт и всеки може да си го приготви, защото е ефектно и винаги вкусно.
Коментари