Всяка домакиня има своя изпитана рецепта за домашно приготвяне на сладки. Тестото за сладки може да се приготви много лесно и бързо. В зависимост от това какво е тестото, домашните сладки могат да са медени, ако тестото е замесено с мед. Може да са маслени сладки, ако е приготвено с масло или обикновено тесто за шприцоване на сладки.
Сладки се приготвят от замесено тесто, може да се оформят с шприц, може да се разточи кора и с формички да се изрежат различни фигурки и най-лесният начин - да се оформят на топчета.
Ето как се приготвя тесто за най често приготвените маслени сладки. Те са вкусни и се топят в устата.
Продуктите са: меко масло 240 г, брашно 200 г, щипка сол, натурално нишесте 50 г, пудра захар 3 с.л., ванилия 1 бр. и още пудра за поръсване.
От тази доза тесто за сладки ще получите около 30-35 вкусни сладки.
В купа се разбива мекото масло с миксер на ниски обороти. Добавя се пудра захар и разбивате да се получи еднородна смес. Прибавя се и ванилия или кора от цитрус.
В друга купа се смесва брашното, натуралното нишесте и щипка сол. Тази смес се добавя постепенно към маслената, трябва да се получи получи маслено тесто. Сипва се на плота, поръсен с брашно, и с ръце се замесва много бързо на гладко тесто, да не лепне. Завива се масленото тесто в стреч фолио и оставяме в хладилника да стегне най-малко 30 минути.
Покриват се две тави с хартия за печене. Изважда се тестото, късаме топчета като орехи и нареждаме в тавата. По желание в средата може да поставите парче локум или орехова ядка.
Печем сладките в загрята фурна 180 градуса около 10-12 минути, да останат бели. Изваждаме и оставяме леко да се охладят. Поръсват се обилно с пудра захар. Това тесто е много подходящо за дълго съхранение.
Сладките издържат в затворена кутия около 3 седмици, затова са чудесни за Коледните празници или други поводи.
Коментари